Frågor & svar om vägen

Vi har sammanställt de valigaste frågorna vi får kring vägen och som vi tror kan vara av allmänt intresse.

Med vänlig hälsning
Harka samfällighetsförening
Styrelse

Hur beräknas medlemsavgiften?

Medlemsavgiftens baseras på budgeterade kostnader minus erhållet statsbidrag från Trafikverket. Avgiftens storlek beror på i vilken sektion man har sin fastighet och vilket andelstal en fastighet har. De allra flesta fastigheter (hus på tomt) har andelstalet 1. Jordbruks- och skogsmark har andelstal utifrån areal.

Vilka är de olika sektionerna?

Förenklat kan man säga att den belagda vägen är sektion 1. Harka, Paris och Wien är sektion 2 och Mörjaren/Björnö holmar är sektion 3. Karta finns hos styrelsen och områdesrepresentanterna.

Får vi statsbidrag på alla vägar inom området?

Nej, Trafikverket bestämmer vilka vägar som har rätt till statsbidrag och det är till vad man anser vara huvudvägarna. I vårt fall är det 16,6 km av totalt 24 km.

Hur ofta ska vägarna grusas?

Grundregeln är att huvudvägarna grusas vart tredje år enligt ett rullande schema. Mindre tillfartsvägar med mindre trafikmängd grusas något mer sällan.

Varför saltas vägarna?

Vägsaltet binder ihop gruset och minskar dammbildning.

När ska vägarna plogas?

Plogningen sker vid ca 10 cm snödjup. Huvudvägarna ska vara plogade/öppnade kl 06:00 varje morgon under förutsättning att det är 10 cm snö eller kraftig vind och drivbildning. Naturligtvis sker det avsteg från detta när det är kraftiga oväder eller att det är pågåenden snöfall på morgonen. Man ska också veta att Trafikverket klassar Björnövägen (vägen dit vår väg ansluter) som en kategori 4 väg vilket innebär att vägen ska vara plogad 9 timmar efter det att det slutat snöa.

Vilka vägar ska plogas?

Samfälligheten ansvarar för alla vägar som tillhör vägsamfälligheten plogas. Det finns vägar inom området som inte är samfällda. Det kan vara tillfartsvägar från tomter fram till samfälld väg, vägar till rekreationsområden etc. Där får respektive markägare/intressent själva ombesörja plogningen.

Varför får jag en plogvall vid min infart?

Samfälligheten ombesörjer vinterunderhåll av samfälld väg. När man plogar så bildas en snövall längs vägkanten och den hamnar naturligt i var och ens infart där det finns en sådan. Varje tomtägare får själv skotta sin del. Vi får under året önskemål från tomtägare att ”just för min infart” kan ni väl lägga snön åt sidan men det är, av praktiska och tidsmässiga orsaker, inte möjligt. Varje sådant moment tar några minuter och då det ingår över 300 tomter i samfälligheten så skulle plogningen ta flera timmar längre tid varje gång. Vi hoppas på allas förståelse för detta beslut.

Vad kan jag göra för att minska kostnaderna för vår samfällighet?

  • Håll anvisad hastighet.
  • Använd mötesplatserna. 
  • Kör extra försiktigt på nyhyvlade vägar så att gruset ”sätter sig”

Varför måste vägslåttern ske före midsommar?

Tidpunkten för vägslåtter styrs av höjden på växtligheten längs vägkanten. Det är alltid säkerheten som kommer i första hand och vi måste tänka på de små trafikanterna som cyklar och går på våra vägar. Vissa år klipper vi före midsommar och vissa år blir det en tid efter.

Varför är det 12-tons totalviktbegränsning på vägen på våren?

När tjälen går ur jorden är vägen extra mjuk och känslig för hård belastning. Det gäller speciellt den belagda vägen som är extra kostsam att laga. Man kan aldrig år från år säga något exakt datum men räkna alltid med att några veckor under perioden mars-april kan man inte utföra tunga transporter.

Kan man få dispens från totalviktbegränsningen?

Nej, vi beviljar ingen dispens.

Vi har fått nya vägnamn och husnummer. Vem betalar de nya skyltarna?

Vägsamfälligheten betalar och monterar de nya skyltarna med vägnamn. Husnummer bekostas och monteras av resp. fastighetsägare.

Jag är intresserad av vår väg och vägfrågor. Kan jag hjälpa till?

Vi välkomnar nya krafter till vår styrelse. Ta kontakt med din områdesrepresentant eller någon i styrelsen. Kontaktuppgifter finns på www.harka.se. Vi har också en brevlåda i 4-vägskorsningen där man kan anmäla sitt intresse.

Hur får jag kontakt med styrelsen i samfälligheten?

På vår hemsida www.harka.se finns kontaktinformation till er områdesrepresentant och till styrelsen.  Det går också bra att skicka post till Harka samfällighetsförening, Harka strandväg 2, 76198 Norrtälje. Brevlådan är placerad i 4-vägskorsningen.